Új munka, új irány?


A karrier váltás mindig nehézkesnek tűnik: sokszor még fiatalon is. Számomra már csak azért is volt nehéz, mert már 16 évesen eldöntöttem, hogy mit akarok csinálni, és csak az egyetemen jöttem rá, hogy nincsenek túl jó lehetőségek elhelyezkedni abban a szakmában. Ennyi év elszánt tanulás és tervezés után nem könnyű az embernek azt mondani, hogy búcsút int a korábbi terveknek. 

Idősebben ez még nehezebb lehet, hiszen mondjuk ha harminc fölött ébred rá az ember arra, hogy nem tud megélni az általa választott szakmából, az több mint frusztráló lehet. Hiszen akkor már több mint tíz éve folyamatosan dolgozott egy tudásanyag, illetve egy kapcsolati kör kiépítésén.

A Forbes a sikeres váltáshoz azt javasolja, hogy legyünk magabiztosak, azaz hogy törekedjünk arra, hogy háttérbe szorítsuk a félelmeinket, azt, hogy magunk is homályos területen tapogatózunk, és hogy ne féljünk újrakezdeni.

Na de hogyan legyünk magabiztosak?

Nyilván kellenek olyan dolgok, amikbe belekapaszkodhatunk, amikor a legújabb álmunk megvalósításán gondolkodunk: valamilyen szinten építeni kell a korábbiakra, tehetségünkre, ismereteinkre, gyakorlatunkra. Ehhez be kell azonosítanunk, hogy mi az, amit tovább lehet vinni, és mi az amit nem.

Ha sikerül meggyőznünk önmagunkat arról, hogy képesek vagyunk helytállni az új helyen, akkor nyert ügyünk van. Bár nyilván nem kell ostobának lenni, reálisan fel kell mérni a képességeinket. De sok esetben az aggodalmat, a félelmet nem az okozza, hogy nem vagyunk tudásban felkészültek, hanem hogy érzelmileg nem vagyunk kész a váltásra: a komfortzónából való kilépés mindig ilyesmit okoz, de ezt le lehet győzni, és ha komolyak a szándékaink a váltást illetően, sikerülni is fog.

Érdemes egy előre eltervezett lépéssort felállítani: ne ugorjunk fejest egy olyan ismeretlenbe, mely talán túl mély medence egy kezdő úszónak. Kezdjük azzal, hogy bele-belekóstolunk az új területbe, majd a váltást szép lassan vigyük végbe. Nem kell azonnal dönteni, az is jó, ha először csak elkezdünk kapcsolatokat építeni: ha megvan a biztos hely, lassan váltsunk irányt, és haladjunk fokozatosan a cél felé. Érdemes létrehozni egy szakmai profilt a Linkedin-en, ahol nem csak magunkat, és a szaktudásunkat népszerűsíthetjük, hanem ismerkedhetünk másokkal is, akiknek hasonló képzettségük van.