Óvatosan kell bánni a veszélyes anyagok szállítása során


A nagyapám annak idején, még életében egy erőműben dolgozott. Sajnos ennek a munkakörnek meglett a káros hatása, majd végén ennek szövődményei okozhatták a halálát is, annak ellenére, hogy nem dolgozott közvetlenül vegyi anyagokkal, csak épp állandóan ott volt azok közt a fura kémiai anyagok közt.

Egy ismerősünk pedig, akinek a férje és a fia dolgozik ugyanott beszámolt arról, hogy a ruháik, amiket hazahoznak onnan vastagon szutykos, bűzös, olyan mintha sugározna – bár ez nyilván túlzás. De az biztos, hogy ezek a láthatatlan és mégis veszélyes anyagok olyanok, amikkel nem lehet elég óvatos az ember.

Főleg az ilyen helyekről származó veszélyes anyagok szállítása esetén különösen fontos a körültekintés, de a fertőző osztályokból, betegosztályokból, gyógyszerészeti laboratóriumokból érkező hulladékkal is óvatosan kell eljárni. Az ADR veszélyes anyagok szállítása az európai jogszabályoknak megfelelően végezhető csak országunkban. Ezek mellett is a szállító partneren túl a feladó és a fogadó is teljes felelősséggel bír a csomag kapcsán. A szállító cég részéről speciális felszerelés és komoly szakmai ismeretek kellenek, ha úgy döntenek, hogy veszélyes anyagok szállítására adják a fejüket.