Motivációs térkép: cégvezetőknek remek lehetőség a dolgozók megtartására


Sokféle személyiségteszt létezik, de van egy, ami kifejezetten azért hasznos a munkáltatóknak, hogy megértsék miért és hogyan tudják  megtartani a dolgozóikat: ez a motivációs térkép teszt.

Azok a munkáltatók, akik valóságosan oda akarnak figyelni arra, hogy a dolgozóik jól is érzik-e magukat a cégüknél azon túl, hogy pénzt hoznak a kasszába, érdemes olyan tréningekben is részt venniük, mint amilyet a VIP Coaching Center is biztosít. A motivációs térkép tesztek segítségével meg tudják állapítani ugyanis, hogy az adott dolgozó milyen munkakör betöltésében képes lelkesen és ezáltal a legnagyobb teljesítménnyel dolgozni, milyen az a terület, ami pontosan neki való. Sokan ugyanis nincsenek tisztában sem a saját igényeikkel, sem pedig azzal, hogy mire képesek: ez vezethet oda mondjuk, hogy teljesen rosszul teljesítenek egy monoton munkakörben, pedig egy felelősségteljesebb, kreatívabb pozícióban kivirágoznának.

A Forbes egy korábbi kutatása szerint a munkahelyekről többnyire inkább a közvetlen vezetővel való rossz munkahelyi kapcsolatok miatt lépnek ki az emberek, mintsem amiatt, hogy rosszul választották volna meg a munka jellegét. Tehát bár nagyon fontos azt felmérni és ebben nagy segítséget jelent a motivációs térkép, hogy az adott személy milyen pozíció betöltésére alkalmas, de az sem másodlagos, sőt, fontosabb is talán, hogy a munkahelyi stresszt, a kollegiális feszültségeket csökkentsük, a közös hangot meg tudjuk találni a kollégákkal, illetve őket is motiváljuk abban, hogy egymással megtalálják azt. A motivációs térképek akkreditált, online is elérhető segédeszközök, melyek segítenek egy leltárt készíteni saját magunkról és motivációs igényeinkről.