Miért a láma a legújabb divatállat?


A láma egy ennivaló élőlény, mely elsősorban az Andokban, azaz Dél-Amerika hegyvidékeiben, a földrész nyugati részén őshonos. A helyi emberek háziállatként tartják az állatokat, bár ezt csak részben tudják megvalósítani, ugyanis a lámák csökönyös, önfejű állatok, ha a kedvük épp úgy diktálja.

Bár viselkedésük meglehetősen kiszámíthatatlan, hiszen amellett, hogy önfejűek, sok esetben igencsak barátságosnak és ragaszkodónak bizonyulnak: szeretik a gazdájukat, a családjukat, ezért a kutyák funkcióit töltik be, ha idegen téved a birtokra. Jelzik, hogy betolakodó van a közelben.

A láma egyre nagyobb divatnak örvend, mióta az európaiak is nyitni kezdtek a dél-amerikai kultúra felé. A lámák köré egyfajta filozófia is kiépült, melyet újabban kissé összemosnak a buddhizmussal. A leghíresebb lámás szlogen a “no drama lama” ami tükörfordításban annyit jelent, hogy “ne drámázz láma” – az életérzés lénye nagyjából annyi, hogy érezd jól magad a bőrödben, törekedj arra, hogy laza maradj, hogy a saját problémáidat is tudd felesleges idegeskedés nélkül kezelni.