Mi az a VPS szerver?


A VPS szerver, avagy Virtual Private Server egy olyan szolgáltatás, virtuális számítógép, melyhez kapcsolódik egy internetes tárhely szolgáltatás. A szolgáltató cég ezeket együtt értékesíti.

A dedikált szerver, egy fix helyen tárolt, megfogható, ha úgy tetszik fizikai értelemben vett számítógép, melyet a szolgáltató valahol, egy fizikai helyen tárol, karbantart, biztosítja számára a megfelelő hőmérsékletet stb. Többnyire akkor veszi őket igénybe az ügyfél, mert a saját számítógépe már nem alkalmas a szerver gyors futtatására, vagy mert nem akarja karban tartani, vagy túl nagy összeget rááldozni a megvásárlásra. Ilyenkor vesznek bérbe egy dedikált szervert. Ezek a dedikált szerverek többnyire nem használják ki a hatalmas erőforrásaikat. Ezeken a nagy erőforrásokkal rendelkező szervereken egymás mellett létrehozhatóak virtuális szerverek, azaz a gyors VPS szerverek. Melyek egymás mellett akadálytalanul elműködnek, akkor is, ha az egyik a tulajdonosa épp rendszert telepít, míg a másikat épp újraindítják stb. Nincsenek hatással egymásra.

Mivel nem kell egy egész fizikai tárhelyet bérelni ahhoz, hogy a szoftvert futtassuk, ezért jóval olcsóbb a VPS szerver bérlési díja.