Itt van az ősz, indul a teaszezon!


A kellemes hőmérsékletű vénasszonyok nyara után beköszöntött az esős, hűvös időszak. Ilyenkor törvényszerű, hogy előkerülnek a teáscsészék és teafüvek, hiszen minden adott a teázáshoz.

Az elmúlt évtizedekben nagy változáson mentek keresztül a teafogyasztási szokások Magyarországon. Korábban a fekete tea volt az egyeduralkodó, és az emberek számára a teázás egyet jelentett a fekete tea fogyasztással. Szerencsére mára ez a helyzet nagyot változott. Szívesen kipróbálunk különlegesebb teákat is, népszerűek a fehér és zöld teák, gyümölcsdarabkákból készült teák, de a gyógyteák is. Már nem állunk meg csak a filteres teásdobozoknál, szívesen válogatunk a teaházak szálas tea kínálatából is. Nem meglepő, hiszen a szálas teák több illóolajat tartalmaznak, ezért intenzívebb aromával bírnak. Viszont ezek elkészítése kicsit több odafigyelést igényel, mert ha nem tartjuk be a pontos elkészítési javaslatokat, akkor nem fogjunk érezni azt az illat- és zamatkülönbséget, amit a szálas teától elvárunk.

Egy csésze gőzölgő tea nem csak felmelegít bennünket a hideg téli estéken, hanem egy kényelmes fotelben kortyolgatva, halk zenét hallgatva segít a feltöltődésben és a kikapcsolódásban. Nem csak lelkünkre, hanem egészségünkre is pozitív hatással vannak a teák: frissítenek, javítják az anyagcserét, vízhajtó hatásuk van, lassítják az öregedést, hidratálják a szervezetet. Ráadásul a kávéval szemben nem hirtelen és rövid ideig energizálnak, hanem hosszabb ideig tart élénkítő hatásuk.

Elő tehát a teáscsészékkel és teafüvekkel, élvezzük a teafogyasztás harmóniáját!