A műanyag ablak megfelelő használatának alapelvei


Az ingatlanunkhoz tartozó nyílászárók jelentős anyagi értéket képviselnek, ráadásul – ideális esetben – több évtizedig is szolgálatot tehetnek számunkra. Épp ezért fontos, hogy megfelelő módon kezeljük és tartsuk karban, hogy meghibásodás nélkül, akár hosszú ideig újszerű állapotban maradjanak.

A műanyag ablakok esetében ehhez nincs szükség túl nagy és szakmai tudást igénylő tettekre, mégis érdemes odafigyelni pár apróságra, amik jelentősen hozzájárulhatnak a nyílászáróink hosszú élettartamához.

Nulladik pont: a használatba vétel

Fontos, hogy a műanyag ablak beszerelése után azonnal legyünk résen, és ne rontsuk el már a legelején a dolgokat. Ugyanis a beépítést követő egy napon át, azaz 24 óráig semmiképp nem szabad kinyitni a szerkezeteket. Szintén fontos, hogy a műanyag ablakok külső oldalán lévő védőfóliát a tokról csakis a homlokzat hőszigetelésének utolsó fázisában szabad eltávolítani!

Nyitás-csukás szakszerűen

A műanyag ablak bukó-nyíló szerkezetének működtetése során is legyünk körültekintőek. Az ablak működésének alapelvei (hacsak a gyártó nem jelöl meg másfajta működési módokat): a kilincs alsó függőleges állásában a nyílászáró zárva van, vízszintes állásban nyíló funkció -, felső függőleges állásban pedig bukó funkció szerint működik az elem.

Ahhoz, hogy a műanyag ablak hosszú időn keresztül problémamentesen működjön, évente ezeket a karbantartási munkálatokat is ajánlott végrehajtani:

  • ellenőrizze a vasalatok, zárak akadás mentes működését
  • az összes mozgó alkatrészt meg kell olajozni